brood

Zuurdesem


zuurdesembrood

Als je om welke reden dan ook geen gist mag gebruiken ben je aangewezen op brood met een ander rijsmiddel, zoals zuurdesem.
Zuurdesem is niets anders dan een spontaan fermenterend papje waarbij de natuurlijke suikers in meel worden omgezet in alcohol en koolzuurgas.
Het koolzuurgas zorgt voor de rijzing. Het beetje alcohol dat ontstaat wordt, tijdens dit fermenteren, omgezet in azijnzuur en dat geeft de wat zurige smaak.

Laat je desem nooit in contact komen met ijzer, dit veroorzaakt ijzerbreuk, een ziekte in je beslag. Daarom gebruikt men vaak een houten of kunststof lepel of spatel. Maar ook het gebruik van roestvast staal is geen probleem.

Zuurdesem zelf maken

Er zijn een aantal manieren om zuurdesem te maken, dit is er één van.

Doe op een morgen 3 eetlepels volkoren tarwe- of speltmeel in een kom en roer er zo veel lauw water door dat een dik papje ontstaat. Dek de kom af en zet hem enkele dagen op een warme plek. Iedere morgen en avond even goed omroeren. De desem gaat nu zuur ruiken en bubbelen...perfekt!

Voeg op de ochtend van de vierde dag 3 eetlepels meel en drie eetlepels lauw water toe en roer het weer goed door. In de avond alleen even goed doorroeren.

Op de vijfde en de zesde dag doe je precies hetzelfde als op dag vier. Tussendoor bewaar je het goed afgedekt op de warme plek.

De zevende dag: Hoera, je zuurdesem is klaar en je kunt brood gaan bakken met één of meerdere meelsoorten waar je de desem aan toe voegt.

De desem zorgt nu voor de rijzing maar doet er wel een stuk langer over dan de traditionele gist.

Je eigen desemcultuur

Als je regelmatig je eigen zuurdesembrood wil bakken kun je een beetje van je zojuist gemaakte zuurdesem achterhouden.

Hiermee start je een nieuw desem door er weer drie dagen lang 3 eetlepels meel en 3 eetlepels water aan toe te voegen en het twee keer daags goed te roeren. Je herhaalt het ritueel dus eigenlijk vanaf de vierde dag.

Dit kun je telkens herhalen, zodat je altijd desem hebt om te bakken.

Als je meer broden per week gaat bakken kun je meerdere desems naast elkaar maken.

Molen Beuningen

meelmolen-beuningen

Voor veel info op deze pagina gaat onze dank uit naar
Molen De Haag in Beuningen waar je terecht kunt voor diverse meelsoorten, broodmixen en allerlei andere producten. Check wel eerst de openingstijden.


deze uitleg en meer interessante info vind je bij
Wendy Walrabenstein

Ook in de broodbakmachine?

Normaal gesproken bak je een zuurdesembrood in de oven. Als je die niet bezit maar wel een broodbakmachine heb je een probleempje. Want als die machine geen raad weet met lange rijstijden - en dat is waarschijnlijk zo - zit er niets anders op dan het deeg na het mengen uit de machine te halen en op een warme plek te laten rijzen. Vervolgens kan je je brood daarna alsnog bakken in je broodbakmachine.

Tip!
Voor het bakken de kneedhaken uit je machine halen.


.
.
.
.

overzicht


Broodnodige informatie

- Basisverhoudingen
- Kneden
- Gist & rijsproces
- Werkvolgorde
- Zuurdesem

basisrecepten uit de oven

- Bruinbrood
- Melkbrood
- Volkorenbrood
- Witbrood