headlines

Bak zelf het lekkerste brood in oven of broodbakmachine

heeft u tips?  mail ons o.v.v. brood.vindikhierBak ovenbrood in eigen bakkerij

Eten & kookboeken (468x60)

Vers brood uit eigen oven

Geniet alvast van de geur die zich in je keuken verspreid als je brood nog in de oven staat.
De echte hobby broodbakken wil niet meer zonder.
Geen brood is zo lekker en heeft zo'n knapperige korst als vers gebakken in eigen bakkerij.

Brood bakken niet moeilijk

Brood bakken is niet moeilijk als je maar de spelregels goed in acht neemt. En dat zijn met name, je houden aan de verhoudingen in het recept, het voldoende kneden van je deeg en je houden aan de vereiste rijstijd. Zorg dat je ingredienten niet 'over de datum' zijn, met name voor gist is dit erg belangrijk.

Brooddeeg mengen en kneden

Als je het meel in de mengkom hebt gedaan en je wilt de andere ingredienten toevoegen, bedenk dan dat gist en zout elkaar maar moeilijk verdragen. Strooi het zout dan ook langs de rand van je kom op het meel. In het midden maak je een kuiltje in het meel. Daar doe je de andere ingredienten in, zoals de (eventueel opgeloste) gist, de eventueel nodige boter en het water of de melk.

Daarna roer je alles goed door en kan je gaan kneden op een met bloem bestoven werkbank tot het deeg niet meer plakt. Let er op dat het elastisch blijft.

Bij gebruik van een mengmachine met kneedhaken (lekker handig!) is het goed om het brood daarna nog even handmatig door te kneden voor het beste resultaat.

n.b. 20 gram verse gist is gelijk aan een zakje van 7 gram gedroogde gist. Als je verse gist oplost in lauwwarm water, laat het dan eerst 10 min. op een warme plek staan voordat je het gaat gebruiken.

Brood uit de oven

Bij de meeste thuisbakkers die hun brood in de oven bakken, zal dit gebakken worden in een 'gewone' keukenoven of fornuis. Een bijzondere manier om je brood te bakken is in een traditionele houtoven. Deze houtgestookte ovens waren vroeger heel normaal en er zijn handige thuisbakkers die hun broden bakken in een zelf gemaakte ambachtelijke houtoven waar je ook voortreffelijk pizza in kunt bakken.
vindikhier.nl
Deze enthousiaste hobby bakker is nu nog aan het bouwen aan zijn houtgestookte broodoven. Binnenkort bakt hij het lekkerste vloerbrood en een heerlijke pizza op traditionele manier.